Covid Vaccination

Du kan i förstahand vända dig till din vårdcentral om du vill boka en vaccination för covid-19. Om du istället vill vända dig till en privat aktör så hittar du flera i listan nedan tillsammans med ort.

Privata aktörer där du kan boka covid-19-vaccin

Här nedan hittar du privata aktörer där du kan boka covid-19-vaccin.

AktörOrter
Doktor24Stockholm
Göteborg
Malmö
Alingsås
Arlöv
Avesta
Borlänge
Borås
Eslöv
Essunga
Falkenberg
Falköping
Falun
Grästorp
Gullspång
Gävle
Götene
Halmstad
Hjo
Hässleholm
Jönköping
Karlsborg
Karlshamn
Karlstad
Katrineholm
Kristianstad
Kristinehamn
Kungsbacka
Lidköping
Linköping
Ljungby
Ludvika
Luleå
Mariestad
Mora
Motala
Norrköping
Partille
Sala
Skara
Skellefteå
Skövde
Sundsvall
Söderhamn
Tibro
Tidaholm
Tranås
Trelleborg
Trollhättan
Töcksfors
Töreboda
Uddevalla
Ulricehamn
Umeå
Vara
Visby
Vänersborg
Västerås
Växjö
Örebro
Örnsköldsvik
Östersund
MindoktorStockholm
Göteborg
Västerås
Umeå
Tidaholm
Sölvesborg
Skövde
Ronneby
Mjölby
Linköping
Kungsbacka
Karlstad
Karlskrona
Enköping
Borås
CapioStockholm
Göteborg
Gävle
Umeå
Örebro
Västerås
Linköping
Kronans ApotekValbo
Falun
Växjö
Umeå
Limhamn
Eskilstuna
Karlstad
Strängnäs
Varberg
Lund
Göteborg
Mölnlycka

Biverkningar

Vad som är vanliga biverkningar efter att du har vaccinerats mot covid-19 varierar något beroende på vilket vaccin som används, det finns dock några biverkningar som har rapporterats in till Läkemedelsverket som är gemensamma. Dessa är:

Huvudvärk

En av de vanligaste biverkningar som kan uppstå efter vaccinationen är huvudvärk.

Feber och frossa

En annan vanlig biverkan efter vaccination är feber eller frossa.

Trötthet

Det är också vanligt att man känner sig ovanligt trött efter att ha fått vaccinet.

Smärta och svullnad på injektionsstället

Det är vanligt att känna en viss smärta eller svullnad på den plats där vaccinet injicerades i armen.

Muskel- och ledvärk

Att vara öm i muskler och leder kan förekomma, likt känslan av en influensa.

Illamående

Det finns de som kan känna sig illamående efter vaccinationen.

Dessa biverkningar är oftast milda och försvinner inom några dagar. De är tecken på att kroppen bygger upp ett skydd mot viruset. Om man upplever svårare symtom eller om biverkningarna inte försvinner inom några dagar bör man kontakta sjukvård.

Att känna sig sjuk efter vaccinet

Om man känner sig sjuk efter att ha tagit covid-19-vaccinet är det först och främst viktigt att ta det lugnt och lyssna på kroppen. Mild trötthet, huvudvärk och muskelvärk är vanliga biverkningar och de indikerar oftast att immunförsvaret reagerar på vaccinet. Genom att vila låter du kroppen återhämta sig och effektivt bygga upp immunsvaret. Det är också viktigt att dricka vatten, eftersom vätskeintag kan hjälpa till att lindra symtom som huvudvärk och trötthet.

Om symtomen kvarstår eller om man upplever mer allvarliga reaktioner, som svår andnöd, bröstsmärtor, eller en allvarlig allergisk reaktion, är det viktigt att omedelbart kontakta vården. Även om allvarliga biverkningar är ovanliga, är det viktigt att vara uppmärksam på sin kropp och inte tveka att kontakta sjukvård om man känner sig osäker. Att rapportera eventuella biverkningar till hälso- och sjukvårdsmyndigheter är också viktigt för att bidra till vaccinens säkerhet och effektivitet.

Träna efter vaccin

Det är enligt Folkhälsomyndigheten okej att träna efter att ha tagit ett covid-19-vaccin, förutsatt att man inte har allvarliga biverkningar. För många är milda biverkningar som smärta i armen, trötthet, eller lätt huvudvärk inget hinder för att hålla på med lättare fysiska aktiviteter. Lyssna på din kropp; om du känner dig relativt normal och har energi, kan du fortsätta med din vanliga träningsrutin, men det kan vara en bra idé att börja med lättare eller mindre intensiv träning för att se hur din kropp reagerar.

Om du upplever värre biverkningar som hög feber, svår huvudvärk, utbredd muskelsmärta, eller om du känner dig allmänt sjuk, bör du undvika träning och istället vila. Dessa symtom kan göra fysisk aktivitet mer ansträngande och kan öka risken för skador eller göra att du återhämtar dig sämre. Viktigast är att vara uppmärksam på hur du mår och att inte tvinga dig själv till träning om din kropp tydligt signalerar att den behöver vila. I händelse av allvarliga eller ihållande symtom efter vaccinationen är det viktigt att kontakta sjukvården.

Nytt vaccin 2023

Enligt Folkhälsomyndigheten ska personer som är över 18 år och tillhör en riskgrupp samt de som har fyllt 65 år ta en ny vaccindos år 2023. De som inte har nedsatt immunförsvar och är säkra på att de redan har varit sjuka i Covid efter den 1 augusti år 2023 behöver inte ta vaccinet.